Sériou podujatí spomínajú na jána Melkoviča

24.04.2009 Stará Ľubovňa

Stará Ľubovňa 24. apríla (TASR) - Sériou podujatí pripomínajú si obyvatelia Starej Ľubovne nedožité 70. narodeniny výraznej postavy Radošinského naivného divadla, hudobníka, skladateľa a herca Jána Melkoviča (24. 4. ...
Narodil sa v zamagurskom mestečku Spišská Stará Ves, ale často a rád sa hlásil k Starej Ľubovni, kde žili jeho starí rodičia, u ktorých v detstve trávil prázdniny. Istý čas učil aj v tamojšej Základnej umeleckej škole. Pre mesto zložil hymnu, pre hrad Ľubovňa fanfáry.
\"Melkovič mal k mestu osobitý vzťah a chceme mu to oplatiť. Počas celého roka budú prebiehať viaceré aktivity zamerané na život a dielo tejto takmer legendárnej postavy hudobného i dramatického umenia. Gro sme naplánovali na apríl, kedy si pripomíname 70. výročie narodenia umelca, \" uviedla vedúca oddelenia kultúry mestského úradu Eva Kollárová.
Nosnou udalosťou je dnešné otvorenie pamätnej izby nazvanej Múz(y)um Jána Melkoviča v Provinčnom dome v Starej Ľubovni s takmer 130 predmetmi z jeho súkromnej zbierky. Podujatia k nedožitým sedemdesiatinám umelca sa konajú v meste od pondelka 20. apríla. Ich súčasťou bol slávnostný program ZUŠ pri príležitosti zapožičania čestného názvu Základná umelecká škola Jána Melkoviča.
 

Vyberte región